Az MNB csatlakozott a Mesterséges intelligencia koalícióhoz

Az MNB csatlakozott a Mesterséges intelligencia koalícióhoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és akadémiai szereplők által megalapított Mesterséges intelligencia koalícióhoz – közölte a jegybank sajtótájékoztatóján.

A modern testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos együttes stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, és az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e modern műszaki megoldás kapcsán az európai élvonalba kerüljön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát – több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel közösen – a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá Balatonfüreden.

A mesterséges intelligencia az elemzések alapján 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli ezt követően a teljes körű gazdaság teljesítményét. A belföldi pénzügyi rendszer szereplői – önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel összefogva – is mind többet és többet alkalmazzák ezt a modern műszaki megoldást. Az MNB egy korábbi felmérése alapján példaként a magyarországi biztosítók, pénztárak és pénzügyi közvetítők 30 százaléka már használ valamiféle mesterséges intelligencia megoldást.

Az MNB idén külön fintech lab szervezeti egységet hozott létre a pénzügyi technológiai újítások, mindent összevetve a mesterséges intelligencia hatékony fejlesztésének és alkalmazásának előmozdítására. Az ugyancsak a jegybankon belül megalakított innovation hub egyrészt szabályozói támogató platformként üzemel az innovátorok részére az újításaikkal kapcsolatos pénzügyi jogi kérdések tisztázására, másrészt az információmegosztást és együttműködést szolgáló kommunikációs felület is.

mti

Megköszönjük a like-ot és a megosztást!

Kérjük, kedvelje vagy ossza meg oldalunkat!

Email
Facebook
Google+
http://www.jide.hu/az-mnb-csatlakozott-a-mesterseges-intelligencia-koaliciohoz">
Twitter