A SZFE könyvtárába került Zsigmond Vilmos filmes és fotós albumhagyatéka

A SZFE könyvtárába került Zsigmond Vilmos filmes és fotós albumhagyatéka

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) könyvtárában helyezték el a múlt évben eltávozott magyarországi születésű Oscar-díjas amerikai operatőr és direktor, Zsigmond Vilmos gyűjteményének filmezéssel és fényképezéssel munkálkodó albumait és szakkönyveit Budapesten.

Az értékes, több esetben dedikált albumokat és szakkönyveket a világhírű filmes özvegye, Susan Zsigmond adományozta az egyetemnek, ahol egykor Zsigmond Vilmos is tanult – mondta Balázs Gábor, az egyetem Film- és Médiaintézetének vezetője a kiadványokat rejtő dobozok kibontásakor.

Hangoztatta még: forrás hiányában első alkalommal adományokat kezdtek gyűjteni a könyvek Budapestre szállításához, végül ennek költségeit Romwalter Béla, a Zsigmond Vilmossal szövetségben indított Sparks társaság társtulajdonosa állta. A szállításban segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

Zsigmond Vilmosnak a legszámottevőbb a fiatalok támogatása volt, állandóan felkarolta a külföldre kikerült tehetséges magyar operatőröket, köztük Koltai Lajost és Pados Gyulát is – nyomatékosította a Romwalter Béla.

Báron György egyetemi tanár a dobozok kibontása után kiemelte: a könyvek közt sok a filmezés és a stúdiók történetével munkálkodó kiadvány, a jó minőségű képzőművészeti és fotóalbum, példaként André Kertésztől és másoktól, mindemellett értékes monográfiák szintén felfedezhetőek a kollekcióban.

Zsigmond Vilmos roppant módon jó és korrekt szemmel válogatta össze a legértékesebb könyveket – nyilatkozott Báron György, aki megjegyezte azt is: ha egy filmes könyvesboltba bemegy az ember, főleg Los Angelesben, ezerféle kiadványt vehet, igényest és kevésbé értékest is. Az adományozott könyvek közt azonban egy sincs, melyet ne vinne készségesen haza.

mti

Megköszönjük a like-ot és a megosztást!

Kérjük, kedvelje vagy ossza meg oldalunkat!

Email
Facebook
Google+
http://www.jide.hu/a-szfe-konyvtaraba-kerult-zsigmond-vilmos-filmes-es-fotos-albumhagyateka">
Twitter